Tips inför TEC och andra ultratävlingar

Som glad ultraamatör, som egentligen aldrig haft någon större ambition än att överhuvudtaget klara av loppen jag deltar i, känns det lite konstigt att ge andra råd om ultralöpning. Likväl tror jag att det nog finns ett och annat jag kan tipsa om, framförallt till den som inte har sprungit ett 100-mile-lopp tidigare. Så här kommer några råd baserade på mina erfarenheter. De flesta av dem syftar till att minimera tiden som går åt i varvkontrollen. De fungerar för mig, kanske de ger även dig något.

Täby Extreme Challenge är ett varvlopp som har start, matkontroll och mål på samma plats. På samma plats som varv/kontrollens tält finns det även ombytesrum med WC och dusch. Detta är både en fördel och en nackdel. Fördelen är att löparna har sina ombyten och eventuell egen extra kost på en plats som passeras varje dryg mil. Jättebekvämt och tryggt. Nackdelen är att just det att löparna har sina ombyten och eventuell extra kost på en plats…

Det är lätt hänt att man blir bekväm när man står i kontrollen och funderar på vad man vill göra/äta härnäst. När det är mitt i natten och tävlingen går in på sin 16:e timme är man inte så klar i huvudet längre, det tar tid att tänka ut något. Om det tar fem minuter varje gång i kontrollen så tar det en timme extra att genomföra tävlingen.

1. Planera! Skriv upp ett varvschema med vad du skall göra och äta vid varje varvning. Detta kanske inte passar alla men jag har i mina scheman försökt att i förväg tänka ut när jag skall äta vad, när jag skall byta vad, när jag skall lyssna på musik, när jag skall göra något helt udda.

2. Ät! Börja ät senast andra varvningen. Det behöver inte vara mycket men ät ofta. Tänk på att vid andra varvningen är det redan lunchtid och du har över 2 mil bakom dig.

3. Byt kläder! Byt om senast det är dags att ta fram pannlampan. Fräscha, torra kläder är mycket värt, om inte annat så för att undvika nedkylning.

4. Värme! Tveka inte att byta om och ta en dusch om du blir för kall. Ja, det kostar i tid men har du blivit kall så kommer du ha en lång, eländig natt framför dig. Det äter upp dina krafter.

5. Tänk inte! Min absoluta grundregel för TEC numera är att det är ok att ändra min planering (varvschemat) när jag är ute i spåret, inte när jag är i kontrollen. Jag har alltid stenhårt bestämt mig för exakt vad jag skall göra innan jag kommer in till kontrollen. På så sätt behöver jag inte tänka, fundera eller välja när jag är där. Kom ihåg, tvekan kostar tid.

6. Enkelriktat. Tänk på tävlingsspåret som enkelriktat. När du väl passerat genom matkontrollen ut på andra sidan tältet så vänder man inte, man bryter inte. Det mentala tricket är att komma ut ur tältet så fort som möjligt. Vill du bryta? Visst men inte ute i spåret, inte förrän du är klar med det nu påbörjade varvet. När du sedan kommer in i kontrollen igen så gäller det att lyckas passera de där futtiga metrarna ut på andra sidan utan att tänka och så börjar det om…

7. A/B-plan. Ha en plan A som är hur du vill genomföra loppet men ha även en plan B om loppet inte utvecklas som du har tänkt. 160 km är långt och det händer saker som är utanför din kontroll och planering. Istället för att då inte ha någon referensram alls att hålla sig till när det händer så kan det vara tryggt att ha en reträttplan att falla tillbaka till. “Okej, det blir inte inte sub-24 men under 30 timmar skall jag!”

8. Mantran. Hitta ett par, tre, positiva mantran innan tävlingen. Skrev ner dem på en lapp att ta med sig, om inte annat så rent mentalt. Du måste ha färdiga positiva tankar att ta till. När du under själva tävlingen får en svacka – och du kommer få det, tro mig – klara inte hjärnan av att hitta på något positivt eftersom den redan är inne på det negativa spåret. Då är det dags att ta fram de färdigpackade positiva sakerna.

9. Pacer. Har du tillgång till någon som kan hålla dig sällskap ett par varv? Utnyttja det! Det är tufft att genomföra 100 mile helt utan mentalt stöd. Det finns en anledning till att i princip alla de mer erfarna löparna använder sig av flera pacers. Det går att göra TEC utan, jag har själv gjort det men det blir extra tufft.

10. Bula. Bula är ett utryck jag har fångat upp från Andreas Falk. För mig betyder det två saker. För det första: när något går dig emot, ta itu med det direkt. Om du till exempel börjar känna av ett begynnande skavsår, åtgärda så fort du kan, vänta inte. Bula är också något som du inte kan påverka, till exempel en jättebacke. Det kommer inte försvinna så det är ingen idé att lägga mental energi på den, tackla den när det är dags istället.

11. Efter regn kommer sol. Det kommer bli bättre. Jag tror alla erfarna ultralöpare kan intyga om hur de under tävling hamnat i fysiskt/psykisk svacka som lättat. Det kan vara riktigt mörkt mentalt och det kan sitta i flera timmar men det lossnar alltid till slut. Håll fast i den tanken, att det kommer släppa.

12. Spännet. JA, du vill ha det! JA, det är värt det!

Lycka till!


Top