Ansvar är ett populärt ord just nu. Ett ord som det antagligen pratas om en del, både inom visa myndigheter (framförallt Transportstyrelsen), regering/riksdag men även hemma hos vanliga ”Svenssons”.

Ansvar är svårt

Det är svårt att leva upp till.Under mina år som konsult har jag sett chefer med tusentals anställda ”under” sig göra sig onåbara för att slippa ta beslut. Styrgrupper som inte vill kännas vid tagna beslut när  konsekvenserna börjar märkas. Leverantörer som inte vågar  ta det där snacket med kunden när man fått veta att det kommer skita sig. Kunder som inte vågar prata med sina anställda.

Ansvar handlar ibland om att sitta i en ledningsgrupp och blint lita på ”sina” medarbetare, att de både kan och vill göra det rätta. Ansvar handlar om att stå upp och ta den eventuella skulden för något som någon medarbetare har gjort och som man inte hade eller ens kunde ha kontroll över.

Ansvar är jobbigt

Ansvar är att våga blotta sig och ta skit men även att hålla någon i handen och vara bedd på att hålla denne under armarna när marken försvinner.

Det brukar sägas att man inte kan delegera ansvar. Det kan man, men bara uppåt. Ansvar innebär att aldrig bara säga ”Jag visste inte” (i alla fall utan tillägget ”men det är fortfarande mitt ansvar”).

De bästa chefer jag haft att göra med har tagit ansvar. De har tagit tydliga beslut, även obehagliga sådana. Beslut som jag kanske inte hållit med om men jag har i alla fall vetat vad som gäller. Beslutsfattande som de har stått kvar vid även när det börjar blåsa upp till storm. Besluten i sig kanske ersätts av nya beslut men de har inte backat från det faktum att de en gång i tiden tog ett visst beslut.

De bästa ledare jag har haft att göra med har tagit ansvar. De har stått upp och tagit smällen för något jag har gjort. Sedan har vi kanske haft en jobbig diskussion men det har varit oss emellan, inte med omvärlden.

Ansvar är vilja

Ansvar kan ibland kännas nästan omöjligt. Även med bästa vilja missar vi alla något någon gång. Jag vet att jag har gjort det. Kommer missa igen. Det är okej. Ibland handlar ansvaret helt enkelt om att vilja ta ansvar. Både för omvärlden men framförallt för sig själv. Både det som har gjorts och det som inte har gjorts.

Vad är ansvar för dig? Vad är din erfarenhet av ansvar?